Sommarens alla djur vaknar

Hejsan!

Nu är jag, Billy här, alltså - faktastund!
_______________________________________________________________________________________

Snäckorna heter fel
"Snäckorna" på stranden är egentligen inga snäckor. De är musslor. Snäckor hittar man på gräsmattan. Det är "sniglarna" som har ett skal på rycken som snäckor. Riktiga sniglar har inget skal. Vad krångligt det kan bli!

Småkrypen bits
Den enda nackdelen med sommaren är alla olika småkryp som bits. Men vad skulle fåglarna, näbbmössen och ödlorna leva av utan insekterna? På så sätt är det bra att de finns.

Igelkotten flirtar
När skymningen faller kommer igelkotten gående på sina korta ben. Det ser nästan ut som om den rullar fram. När något den tycker verkar farligt närmar sig; stannar den upp och kurar ihop sig till en taggig boll. Med 6 000 taggar!
Ett igelkottfrieri är en rolig syn. Hannen springer runt runt kring honan medan han knorrar och snörvlar högt. Det ser ut som om han inte riktigt vet vad han ska göra med all sin kärlek till sin fästmö. Hur kramar man någon som är så taggig?

Sniglarna mördar
Det finns mördarsniglar! Fast de är inte riktigt så farliga som de låter. Det de tar kål på är växterna i våra trädgårdar. Det äter de mest, både grönt och visset. Och andra mördarsniglar!

De randiga sticks
De tre medlemmarna i "randiga gänget" är inte så svåra att skilja åt. Humlorna är stora, bulliga och har luden kropp. Bina är små, bruna och svarta. Getingarna ser lite farligare ut med sin tydligt gulsvartrandiga bakkropp. Dessutom finns det blomflugor som försöker likna getingar. Kanske vill de vara med i gänget. Men det får de inte, för flugor kan inte stickas! :P

Sommarsolståndet
Omkring den 22 juni infaller sommarsolståndet. Det är årets längsta dag. Då är natten som kortast. I norra Sverige går solen inte ner alls. Och det såg jag, när jag var med min bror Sony i Lappland! :D

Fjärilarna fladdrar
När sommarvärmen kommer kryper sommarfjärilarna ur sina puppor. De är inte lika långlivade som vårfjärilarna, utan lever bara någon månad. Med då har de redan hunnit lägga ägg och puppor som kommer kläckas sommaren därpå.

Humlorna surrar
Det finns 30 olika sortes humlor i Sverige. De vanligaste är jordhumla, åkerhumla och stenhumla. Kloka forskare har räknat ut att humlor inte kan flyga. De har alldeles för små vingar för sin bullriga kropp. Men humlor kan inte räkna, så de flyger endå.

Maskrosbollarna brister
Maskrosen sprider sina frön med hjälp av vinden. Varje frö har sin egen lilla fallskärm, som hjälper det att glida bort i vinden och hitta en ny plats att växa på.

Nyckelpigorna kryper
Den allra vanligaste nyckelpigan är den sjuprickiga, som ibland kallas Jungfru Marie nyckelpiga eller Gullhöna. Men det finns även tvåprickiga, tioprickiga, fjortonprickiga och till och med tjugotvåprickiga nyckelpigor. Och svarta med röda prickar. Det finns faktiskt över 60 olika sortes nyckelpigor i vårt land!

Det var lite för idag... bjuder på en fågelbild :).



Från Google. Visst är den fin? ;)



Kommentera snälla :)

Om du kommenterar, kan du räkna med att jag blir glad!:

Ditt namn:
Spara namn?

E-postadress: (Det är bara jag som ser den och den publiceras inte)

Din sida/blogg:

Vad vill du säga mig?:

Trackback
RSS 2.0